JAMB UTME CBT Principles of Accounts Past Questions and Answers 2020/2021

JAMB UTME CBT Principles of Accounts Past Questions and Answers 2020/2021 posted for free now available for Morning And Afternoon PDF download.

JAMB Principles of Accounts Questions and Answers Download PDF now!! !

1. The profit of a branch is usually credited to the

Answer: Branch office goods account

2. Departmental accounts are maintained to ascertain the

Answer: Contribution of each department

3. In a professional partnership, membership must be between

Answer: 2 and 10

4. Profit or loss in a partnership is usually arrived at after deducting from gross profit all expenses including

Answer: Interest on loans

5. The debenture issued at par above the nominal value is said to be issued at a

Answer: Premium

6. Questions: The principal use of control accounts is to

Answer: Localize errors within ledgers

7. When a bill is negotiated at the bank, it is said to be

Answer: Discounted

8. Credit sales were debited to Akpana instead of B. Akpan. This is an error of

Answer: Commission

9. The main objective of accounting report is to provide information about …

Answer: An entity’s management

10. The purpose of using sales ledger balance to cancel off purchases ledger balance is

Answer: Set off

11. The officer responsible for ascertaining whether all public expenditure and appropriation are in time with approved guideline is the

Answer: Auditor General

12. The cash basis of accounting requires the recognition of revenue only when they are

READ  JAMB Chemistry Past Questions and Answers 2020/2021 Download

Answer: Received

13. Responsibility accounting is particularly concerned with

Answer: Controllable costs

14. Earnings per share is a measure of

Answer: Profitability

15. Subscription owned by members of a club is a/an

Answer: Asset

16. The subscription paid in advance is treated in the balance sheet of a club as

Answer: A liability

17. The movement of goods from head office to branch is treated in the head office accounts as

Answer: Sales

18. Which of the following is a common cause of discrepancy between head office and branch trial balance

Answer: Debtors and cash in transit

19. Which type of stock valuation method would a vegetable seller adopt in valuing its product?

Answer: FIFO

20. Question: The transactions relating to liquidation in partnership account is drawn by using

Answer: cash account

21. Deferred charges are also known as

Answer: Accrued expenses

22. Factory wages are always entered into which account?

Answer: Manufacturing account

23. One of the reasons for the existence of the public sector is to

Answer: provide cheap services to all citizens

24. The correct entry to reflect the receipt of cash sent by a branch to a head office is

Answer: Debit cash and credit branch current account

25. Working-in-progress is the value of

Answer: partly finished goods

26. The Act establishing the institute of Chartered accountants in Nigeria (ICAN) came into force on

Answer: 1st September, 1965

27. The gross profit on manufactured goods is the difference between the cost of goods manufactured and the

Answer: Market value of goods produced

28. An effective accounting system should provide information

Answer: On internal and external reporting for managers and third parties

29. An ordinary share of #60 was issued at #75. The share was issued at

READ  JAMB Biology Past Questions and Answers 2020/2021 Download

Answer: Premium

30. Preliminary expenses of a limited liability company are

Answer: Fictious assets

31. The subscription paid in advance is treated in the balance sheet of a club as

Answer: A liability

32. In the dissolution of a partnership business, the net book, value of the assets is transferred to

Answer: Debit realization account

33. The chief accounting officer of a local government is the

Answer: Chairman

34. The founder of a company are

Answer: promoters

35. A component of an overhead manufacturing cost is

Answer: Rent

36. The price paid by an acquiring company is the

Answer: Purchase consideration

37. After receiving the financial statement, the Auditor General of the Federation must submit a report to the National Assembly within

Answer: 30 days

38. The amount of money for a particular purpose by a government organization for its expenditure is the

Answer:  fund

39. Investors are interested in accounting information to determine the organization’s

Answer: profitability ratio

40. Working capital is calculated as

Answer: current assets less current liabilitities

Hope you found this helpful? Feel free to share with your friends and don’t fail to drop your comment.

Share this Principles of Accounts past questions page to 10 whatsapp group chat, Facebook, using the social share button below this post. Don’t forget to Download our JAMB CBT app for Jamb and post UTME past questions

Jambadmission.com.ng releases​ trial possible Jamb questions and answers for different subjects. Click here to join our WhatsApp group chat for free. So that yoi can get daily questions and answers in pdf. our portal contains the largest Jamb past questions database and we advice jambites to utilise this material so that they can score above 280 in jamb, Jambites who made used of this site last year can testify to our quality information and contents we posted online, many of them are in their dream institution.

READ  JAMB Use of English Language Past Questions and Answers 2020/2021 Download

Read vividly and achieve success. Even after Jamb utme examination we would also post all University, Polytechnics and college of education departmental cut off mark and latest admission guildlines. Also with our fast and genuine info you will also be admitted this year.

Disclaimer: In here we do not promote any form of examination malpractice, we only release contents that will be beneficial to students in other to excel in this JAMB 2020/2021 UTME CBT TEST. If you are interested in receiving this Principles of Accounts questions and answers directly to your inbox kindly comment below in the comment box with your email and phone number.


jamb past questions and answers pdf download
financial accounting questions and answers download
waec accounting past questions pdf
jamb cbt questions
jamb past questions on financial accounting
financial accounting objective questions for ss1
my school jamb past question and answer
jamb past questions and answers on commerce pdf

Avatar
About Chinonso Ibeh 3744 Articles
I'm the founder of JambAdmission.com.ng Nigerian educational resourceful digital content website that ignite students curiosity and inspire educators to reimagine learning as a solid ground, with improving student achievement.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*